AZ IMATÁBORRÓL

Az imatáborról...

Az Imatábor egy francia közvetítéssel Magyarországra került imaiskola módszer, amely 1997 óta van jelen Magyarországon. Minden nyáron három korcsoportban rendezik meg Nagykanizsa környékén.

A tábor gerincét azok az evangéliumi szakaszok képezik, amelyeket minden évben a francia imatábor szervezői küldenek, ezzel is erősítve az egységet. Ezeket dolgozzuk fel különböző módszerekkel.

A tábor célja, hogy ne csak a kötött imákat ismerjék meg a gyerekek/fiatalok, hanem hogy tanuljanak meg saját szavaikkal, énekükkel, táncukkal is imádkozni, valamint megismerkedjenek a természet szépségével, a "kezek imájával" a kézműveskedésben.

Emellett tanítjuk őket egymás elfogadására, szeretetére, hogy segítsék egymást, s hogy a csapatmunkát, a közösséget erősítve vegye ki mindenki a részét a napi tevékenységekből.

Természetesen fontos szerepe van a táborban a szentmisének, a kiengesztelődésnek, szentgyónásnak, szentségimádásnak, emellett viszont vidám játékos programok is várják a fiatalokat.

Csoda a tábor elindulása előtt

1997-ben a francia Marie Helen asszony tett látogatást Nagykanizsán barátnője, Vásári Jánosné kíséretében. A magyar egyház élete iránti érdeklődése vitte el Rumszauer Miklós atyához, aki akkor Nagykanizsán szolgált. Miklós atya találkozásukat leírva egy csodáról számolt be: a francia vendéggel folytatott beszélgetésre összegyűlt a közösség, mikor kiderült, nincs közös nyelv. Miklós atya csak köszönni tudott franciául, Marie Helen pedig egyetlen szót sem beszélt magyarul. De ez nem derült ki a jelenlévőknek, mert Miklós atya azt vette észre, folyékonyan tolmácsolja a francia beszédet, Marie Helen pedig az atya minden, magyarul feltett kérdését értette. Pünkösd napjaiban zajlott a beszélgetés, Miklós atya ekkor ismerte meg a francia imaiskola kezdeményezést. "Ha csodát tett Isten, szándéka van vele. Ha a francia egyházban ilyen gyümölcsök teremnek az imatábor hatására, akkor ez nálunk is így lesz. Ha a francia gyerek tud napi három órát imádkozni, akkor a magyar is." A gondolatot tett követte, Miklós atya meghívta a stábot. Képviseletében egy francia házaspár, Gabrielle és Alfred Marx érkezett Magyarországra, hogy az aktívan közreműködő "Magvető" közösséggel elindítsák az első imatábort.